Koliko može da se zaradi?

Stock fotografija je biznis u kome se mesečno "okreće" stotine miliona dolara. Mogućnost zarade je neograničena. Sve zavisi od Vas - što više fotografija što boljeg kvaliteta, to je veća mesečna zarada. Po nekim statistikama prosek je najmanje 1 dolar mesečno po slici. To znači da portfolio od 300 fotografija donosi u mesečno 300 USD u proseku.

Naravno, ima velikih odstupanja u odnosu na gore navedeni statistički prosek. Neki fotografi zarađuju daleko više po fotografiji (mesečno!) ali i ulažu mnogo više truda u postavku scene i nalaženje zanimljivih tema u odnosu na druge koji, recimo, prošetaju parkom i naprave 30-ak sličnih fotografija (kakvih kod microstock agencije u ponudi već ima na hiljade). Microstock agencije su u poslednjih nekoliko godina izrodile nekoliko pravih zvezdâ microstock scene, čije se fotografije downloaduju nekoliko hiljada puta dnevno. Ovi fotografi, još uvek od strane profesionalnih fotografa smatrani amaterima, mesečno zarađuju sume reda nekoliko desetina hiljada dolara! Najveća zvanično zabeležena mesečna isplata je 48,470 američkih dolara isplaćena sredinom 2006-te godine Kanađanki Lise Gagne. Ali bez obzira da li trenutno zarađujete 50 ili 50,000 dolara od svojih fotografija najvažnije je sledeće: Ovo je novac koji ćete zarađujivati iz meseca u mesec i iz godine u godinu zahvaljujući istom materijalu. Vaša je stvar da li ćete hteti da povećate mesečnu zaradu prilaganjem novih fotografija ili ne - ono što ste u datom trenutku priložili prodavaće se iz meseca u mesec bez potrebe za Vašim ikakvim dodatnim zalaganjem. Zarađivaćete novac i kada spavate i kada ste na odmoru i kada ste na svom "ozbiljnom" radnom mestu. Vaš foto portfolio može postati Vaš zlatni rudnik koji će Vam promeniti život!

Konačno, potrebno je naglasiti da prilaganjem fotografija kod microstock agencije Vi ni u kom slučaju ne gubite apsolutna prava na svoj materijal. Microstock agencija samo distributuje prava za korišćenje Vaših fotografija. Vaše je pravo da u bilo kom trenutku povučete fotografije iz svog portfolija i/ili ponudite fotografije još nekom distributeru i/ili ih prodajete i samostalno - one su Vaše eksluzivno vlasništvo i takve će zauvek ostati!

Počnite još danas! Kliknite ovde da se prijavite i pošaljete Vaših prvih 10 fotografija!