Kako sve to radi? Kako se počinje?

Za početak pripremite Vaših 10 najboljih fotografija u visokoj rezoluciji (pod "vašim" se misli na fotografije koje ste vi snimili, ne fotografije Vas lično). Minimalna dozvoljena rezolucija fotografija je 3 MP (MP je oznaka za megapiksel - ova veličina dobija se množenjem dužine sa širinom fotografije u pikselima, npr. fotografija dužine 2100 piksela i širine 1500 piksela ima 3,15 megapiksela). Osim toga, Vaše fotografije moraju da ispunjavaju i sledeće:

1. Fotografije moraju biti u nekompresovanom JPG formatu (JPG 8 kvalitet u Photoshopu, odaberite maksimalni kvalitet tj. 12 ako imate brzu Internet vezu). Svi digitalni aparati snimaju JPG bez kompresije i sa maksimalnim kvalitetom tako da - ukoliko ne doterujete fotografije u nekom programu - možete da ostavite fajlove kakve jeste, tj. da kod microstock agencije priložite iste one fajlove koje ste prebacili iz foto-aparata na kompjuter.

2. Fotografije moraju biti 100% Vaše - ne prilažite fotografije na koje nemate apsolutna prava.

3. Ne prilažite fotografije na kojima se nalazi objekat/logo/itd na koji drugo lice/firma ima autorska prava - npr. fotografija čoveka koji nosi Nike patike, pri čemu je Nike zaštitni znak lako uočljiv ili fotografija sa McDonald's restoranom u pozadini.

4. Za sada (dok Vaš zahtev za prijem nije odobren) izbegnite fotografije na kojima se vide prepoznatljiva ljudska lica. Uz svaku takvu fotografiju mora da bude priložena saglasnost osobe na fotografiji za upotrebu fotografije u marketingške svrhe (tkzv. model release.) i takve fotografije prolaze kroz posebnu proveru.

5. Obratite pažnju na tehnički kvalitet fotografijâ. Odaberite one koje su jasne i oštre i dobro osvetljene. Tehnički kvalitet je u ovoj fazi bitniji od teme/motiva.

6. Neka teme Vaših prvih 10 fotografiju budu raznovrsne. Ne šaljite fotografije istog objekta snimanog iz različitih uglova i slično.

Jedna od specifičnosti microstock foto scene je i to da se u ponudi, pored fotografija, nalaze i ilustracije (kako vektorske tako i bitmapirane), video klipovi, 3D slike (slike kreirane u 3D programima tipa 3D Studio i Lightwave) kao i obrađene slike (slike editovane u Photoshopu ili nekom drugom programu za grafički dizajn).

Niste ograničeni samo na fotografiju. Vaš (evenutalni) crtački talenat otvara Vam dodatne mogućnosti za posao i zaradu! Kliknite ovde za nastavak!